Atay.nl
 Home  Home
 Over ons  Over ons
 Bestuur  Bestuur
 Verslag  Verslag
 Projecten  Projecten 
 Help mee  Help mee
 Donateurs  Donateurs
 Vacature  Vacature

 Nieuws  Nieuws
 Blogs  Blogs
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
Stichting Atay heeft sinds 
01-01-2008 een ANBI bij de Belastingdienst. 
U kunt onze stichting opzoeken via: Belastingdienst
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Atay.nl - English Atay.nl - Turkce  home | sitemap | contact   

"Niet klagen, nooit de moed opgegeven, positief in het leven staan." Dat was het motto van Atay SaÁan, 31 jaar jong en vol leven; een zorgzame vader en liefhebbende echtgenootÖ

Begrippenlijst

Begrippenlijst:


NierinsufficiŽntie*
NierinsufficiŽntie betekent onvoldoende nierwerking. Het nierweefsel is door een aandoening aangetast. Wanneer niet wordt ingegrepen - wat niet altijd mogelijk is - kan de nier steeds verder achteruit gaan en ontstaat er chronische nierinsufficiŽntie. Op den duur is dan een niervervangende behandeling noodzakelijk (dialyse of transplantatie).


Transplantatie*
Transplantatie betekent letterlijk het overplaatsen van weefsel of organen. De term Ďimplantatieí betekent het daadwerkelijk inbrengen van het donororgaan of - weefsel in de ontvanger. Technisch gezien is een niertransplantatie geen ingewikkelde operatie. Iedereen die voor transplantatie in aanmerking komt wordt door de arts aangemeld bij Eurotransplant in Leiden. De wachttijd voor een nieuwe nier is afhankelijk van de weefselkenmerken en bloedgroep van de ontvanger. Op dit moment is de wachttijd ongeveer 4,5 jaar.


Verborgen nierschade*
Verborgen nierschade wil zeggen dat de nieren, zonder dat er klachten zijn, slechter werken. De nieren zijn beschadigd, waardoor eiwit in de urine 'lekt'. In dat geval kan de nierfunctie mogelijk sneller achteruitgaan dan normaal. Vroege opsporing van verborgen nierschade is dus nodig om ernstig nierfunctieverlies te voorkomen. Uit recent onderzoek blijkt dat bij 1 op 200 volwassen Nederlanders sprake is van verborgen nierschade. Met de gratis Niercheck van de Nierstichting kan men zich zelf thuis testen op eiwit in de urine.


*afkomstig van de website van de Nierstichting,
www.nierstichting.nl


Soorten Kanker*
Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort is een andere ziekte. De soorten zijn verschillend wat betreft onder meer


Oorzaken
Klachten
Behandeling
Kans op overleving

Een gemeenschappelijk kenmerk van al deze ziekten is een ongeremde celdeling.


Solide en niet-solide kankersoorten*


Solide betekent: vast, hecht, stevig. De abnormale celdeling begint in ťťn bepaald orgaan, zoals in een long of in de dikke darm.


Niet-solide betekent: vloeibaar, los. De woekering van cellen vindt plaats in weefsels die zich op diverse plaatsen in het lichaam bevinden. Bijvoorbeeld in het beenmerg of in het bloed.


Non-Hodgkin-lymfomen*
Non-Hodgkin-lymfomen zijn gezwellen van het lymfestelsel. In Nederland wordt per jaar bij ruim 2.400 mensen (jaar 2005) de diagnose non-Hodgkin-lymfoom vastgesteld.
De ziekte komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 45 jaar. Bij mannen komen non-Hodgkin-lymfomen vaker voor dan bij vrouwen.


Het lymfestelsel*
Het lymfestelsel is het systeem van lymfevaten, lymfeklieren en lymfeweefsel dat zich op diverse plaatsen in het lichaam bevindt. Het speelt een belangrijke rol bij de afweer van ons lichaam. Onze afweer verdedigt ons tegen virussen, bacteriŽn en andere organismen die ons ziek kunnen maken.


De functie van het lymfestelsel is:het onschadelijk maken van ziekteverwekkers zoals bacteriŽn en virussen
het afvoeren van afvalstoffen


*afkomstig van de website van KWF Kanker Bestrijding,
www.kwfkankerbestrijding.nl
Alle rechten voorbehouden 2015 | Home  |  Disclaimer