Atay.nl
 Home  Home
 Over ons  Over ons
 Bestuur  Bestuur
 Verslag  Verslag
 Projecten  Projecten 
 Help mee  Help mee
 Donateurs  Donateurs
 Vacature  Vacature

 Nieuws  Nieuws
 <font color=C00000>Blogs</font>  Blogs
 Fotoalbum  Fotoalbum
 Links  Links
 Contact  Contact
 Sitemap  Sitemap
Stichting Atay heeft sinds 
01-01-2008 een ANBI bij de Belastingdienst. 
U kunt onze stichting opzoeken via: Belastingdienst
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuws? Meld u zich hier aan.

Atay.nl - English Atay.nl - Turkce  home | sitemap | contact   

"Niet klagen, nooit de moed opgegeven, positief in het leven staan." Dat was het motto van Atay SaÁan, 31 jaar jong en vol leven; een zorgzame vader en liefhebbende echtgenootÖ

Blogs (1)
JAN
27
Mijn moeder heeft chronische nierinsufficiŽntie
 Geen reacties, 7.006 keer gelezen

Slechts nieuws 
Mijn naam is Semra Topal en ik ben 21 jaar. Ik heb 2 jongere broers van 18 en 11. We zijn woonachtig in Rotterdam. Mijn moeder (38) is na bevalling van mijn jongste broer in 1998 erg ziek geworden. Ze was toen 28. Na ongeveer een jaar onderzoek bleken haar beide nieren niet goed te werken. Op een gegeven moment kreeg ze te horen dat haar nieren voor 10 % werkten en ze moest gaan dialyseren. Ze heeft een chronische nierinsufficiŽntie. 

Niertransplantatie 
Toen haar jongere zus die ook hier woonachtig is hoorde dat haar nieren niet goed werkten en moest gaan dialiseren, en ze met een niertransplantatie 'gered' zou kunnen worden, heeft ze haar nier afgestaan. Na ongeveer 6 maanden onderzoek heeft de transplantatie in december 2000 plaatsgevonden. Ondertussen had mijn moeder al bijna een jaar gedialysteerd. 

Leven met een donornier 
Sinds december 2000 tot januari 2009 ging het heel goed met de donornier. Deze werkte voor 80%. Al deze jaren gingen heel goed voorbij. Kreat van mijn moeder steeg niet eens boven de 90. Ze was ťťn van de nierpatiŽnten in het Erasmus MC waarbij het zo goed ging. Maar helaas, sinds januari gaat het niet meer goed. De kreat van mijn moeder is gaan stijgen en gaan stijgen. Laatst gemeten was het 226. De nierfunctie is gedaald tot ongeveer 20-25 %. Als het zo blijft dalen moet ze weer aan de dialyse. We waren al jaren gewend geraakt en helemaal vergeten eigenlijk dat mijn moeder een nierpatiŽnt is. 

Dialyse periode 
Nu moet ik terugdenken aan de periode dat ze heeft moeten dialyseren. Dat ging zo slecht voorbij. Ze kon het niet aan en heeft toen wel 3 keer in de coma gelegen. Nu heeft ze nog 2 zussen die hun nieren willen afstaan als het zover is. Ze wachten af natuurlijk. Je kunt er niet om vragen. 

Nog meer ziekte en ellende... 
Door deze dalende nierfunctie heeft mijn moeder een hoge bloeddruk en een lage hb. Voor de bloeddruk heeft ze wel goede medicijnen gehad. Voor de hb een soort epo prik wekelijks waar ze pas mee is begonnen. Zo zie je maar dat alles ermee samenhangt. Ze heeft 2 keer een nierbiopt gehad. Daar hebben ze gezien dat ze chronische schade heeft aan de nieren. Haar oude ziekte is teruggekeert en ze heeft veel schade gehad van de medicijn Prograft. Daar is ze inmiddels mee gestopt en gebruikt nu Prednison waarvan ze vocht oploopt. ook is ze een keer opgenomen en drie dagen lang hoge dosis afstotingsmiddelen gehad.

Moeilijke beslissing 
Ik wil ook een onderzoek laten doen naar mijn nier om haar deze af te staan. Ik ben zelf pas getrouwd. Mijn moeder wilt het natuurlijk niet omdat ze zegt er niet mee te kunnen leven. Ze heeft de arts gevraagd hoe het is als ik bv. mijn nier zou afstaan en in de toekomst een kind zou willen. Haar arts heeft haar verteld dat er geen risico is, maar een feit is dat je organen harder werken tijdens je zwangerschap en bevalling. Om deze reden wilt ze het nu al helemaal niet. 

Afwachten en hopen 
Ik hoop dat haar nier nog een aantal jaren mee zal gaan. Zo kan ze ook paar jaren verder, vertelde de arts. Maar als de kreat alleen maar blijft stijgen.. heeft het geen zin. Ik wilde mijn verhaal kwijt. Het is een moeilijke ziekte. Je kunt er helemaal niets aan doen. We wachten af.. we weten niet wat we moeten doen. Mijn vader wilt zijn nier ook gaan laten onderzoeken. Alleen is er suiker bij hem ontdekt, niet zo hoog maar toch wel. Dat is dan ook weer moeilijk.

Mijn schoonmoeder heeft ook precies dezelfde ziekte. Ik weet precies wat het is..
Ik bid voor alle zieken van ons.. ik weet wat het is. Ik hoop dat alles beter zal worden.
Ik leef mee met de nabestaanden van Atay Sacan...
 
Met vriendelijke groet,
 
Semra Topal 27-01-2010 

Terug


Reacties

Geen reactie gevonden

Reactie Toevoegen
Naam : *
E-mail : *
Bericht : *
Beveiligingscode :

Alle rechten voorbehouden 2015 | Home  |  Disclaimer